Dr. Pacher Tibor

Űrbiznisz

Űrbiznisz

Miről lesz itt szó?

2020. január 18. - Dr Pacher Tibor

A 21. század egyik nagy üzleti kihívása a világűr - fő témánk a "New Space", az "Új világűr" lesz. Space is sexy -  nem csak a kutatóknak, de az üzletembereknek is. Indul az Űrbiznisz blog!


bryce_global_space_economy_2018.png

Ha a világűrről esik szó, legtöbbünknek az űrkutatás, űrhajósok, a NASA, és talán már az ESA (az Európai Űrügynökség) és a Nemzetközi Űrállomás is eszébe jut, nem az üzlet. Bár a hidegháborúban elkezdődött űrkorszak - 1957. október 4-én indult útjára a Szputnyik-1, amely bip-bip jeleivel harangozta be az új időket - elsősorban katonai és politikai indíttatású volt - az első szovjet űrszonda Föld körüli pályára állítása is azt üzente az Egyesült Államoknak és a világnak, hogy a Szovjetunió bárhova képes akár atombombát is eljuttatni -, a tudományos kutatás is hamar megjelent az űrszondák világában.

Az USA természetesen mindent megtett, hogy mielőbb válaszoljon a kihívásra: ez közel négy hónappal később, 1958. január 31-énaz Explorer-1 indításával sikerült is. Bár az amerikai műhold tömege csak 14 kg volt, ellentétben a Szputnyik-1 83,6 kilójával, neki már dedikált tudományos feladatot is szántak: a cél Föld körüli térben észlelhető sugárzás mérése volt, és a szonda lényegében fel is fedezte a mérést javasló és megtervező James van Allen által megjósolt, róla elnevezett sugárzási övek belső zónáját.

van_allen_sugarzasi_ov.png

A Szputnyik és az Explorer indítások óta eltelt több, mint hatvan esztendőben rengeteg fantasztikus dolog történt: a Holdra szállás, kisbolygók meglátogatása és anyagminták visszahozása a Földre, a Voyager szondák Nagy Túrája a Naprendszer nagybolygói mellett, a New Horizons látogatása a Plútónál, majd az Arrokoth-nál, a Rosetta küldetése egy üstököshöz, a Marson dolgozó roverek, a Napunkat közelről vizsgáló Parker űrszonda "forró" küldetése - a csodálatos kutatóexpedíciókat és felfedezéseiket még hosszan lehetne sorolni.

the Comet from Christian Stangl on Vimeo.

De ez a blog nem ezekről a csodákról fog szólni elsősorban. Hanem mindazokról a világűrhöz köthető üzleti lehetőségekről, amelyek már ma is ott vannak akár mindennapi életünkben is, vagy - bár első hallásra fantazmagóriának tűnnek -, a közeli jövőben valósággá válhatnak.

Tartsanak velem, kövessük együtt a legújabb fejleményeket a Space Business, az űrbiznisz színes, izgalmas világában!

---------------------------------------------------
Borítókép: a Bryce Space and Technology "2018 Global Space Economy" összegzéséből.

A bejegyzés trackback címe:

https://urbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr8215399912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása